Orzechy brazylijskie – bogactwo selenu i smaku

Orzechy brazylijskie to nasiona orzesznicy wyniosłej, znanej także pod nazwą bertolecja. Drzewa te rosną w tropikalnych lasach amazońskich na terenie Brazylii, Boliwii i Peru. Rośliny te uprawia się ze względu na wartościowe orzechy brazylijskie, zawartych w korze garbników i drewno o czerwonobrunatnej barwie. Olej z orzechów służy nie tylko do celów spożywczych, ale także jest surowcem do produkcji smarów i mydła.

Zastosowanie

Orzechy brazylijskie stanowią doskonały dodatek do domowej roboty granoli i musli. Posiekane z powodzeniem dodadzą chrupkości ulubionej sałatce. Podobnie jak z innych rodzajów orzechów można z nich robić masło. Może ono stanowić podstawę domowego zdrowego kremu czekoladowego.

Mogą stanowić także samodzielną przekąskę, gdy jesteśmy zapracowani-wysoka zawartość tłuszczu i białka sprawi, że będziemy nasyceni. Bogactwo witamin i minerałów powoduje, że jest to smaczna i wartościowa alternatywa do gotowych słodkich lub słonych przekąsek o niskiej wartości odżywczej.

Olej z orzecha brazylijskiego, zwłaszcza ten tłoczony na zimno, może stanowić bazę dressingów do sałatek.

Właściwości odżywcze i zdrowotne

Białko zawarte w orzechach brazylijskich zawiera komplet niezbędnych człowiekowi aminokwasów (w tym egzogennych, które musimy pobierać wraz z pożywieniem). Ludzki organizm potrzebuje ich do prawidłowego wzrostu i regeneracji tkanek. Orzechy brazylijskie podobnie jak włoskie korzystnie wpływają na wydajną pracę mózgu. Stanowią najbogatsze naturalne źródło selenu, w zależności od wielkości zaledwie 1-2 orzechy pozwalają pokryć całodzienne zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek. Selen wzmacnia układ immunologiczny. Ponadto wspomaga pracę tarczycy, gdyż w jego obecności zachodzi synteza hormonów tego gruczołu. Selen zapobiega także powstawaniu niektórych typów nowotworów.

Orzech ten odznacza się bogactwem minerałów, takich jak (w 100g):

  • selen (50 μg)
  • wapń (160 mg)
  • żelazo (2,43 mg)
  • fosfor (725 mg)
  • magnez (376 mg)
  • potas (659 mg)
  • cynk (4,06 mg)

Dodatkowo jest także źródłem witamin, m.in.:

  • witaminy C
  • tiaminy
  • niacyny
  • witaminy E
  • kwasu foliowego

Podobnie jak inne orzechy, brazylijskie są bogatym źródłem zdrowego tłuszczu, przez co są pokarmem wysokokalorycznym. Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz kwasów omega-6 mają pozytywny wpływ na zdrowie układu krążenia. Obecne w orzechach brazylijskich jednonienasycone kwasy tłuszczone pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi: obniżają “zły” LDL i podwyższają “dobry” HDL. Spożywanie tych tłuszczów ma bardzo duże znaczenie w profilaktyce chorób układu krążenia takich zawał serca czy miażdżyca.